Bijzondere thema's

Mopsvleermuizen onder losse schors

Wettelijke bescherming

In dit thema worden de verschillende vormen van bescherming behandeld die relevant zijn voor in het wild levende zoogdieren in Nederland.
Ruige dwergvleermuizen in een houtstapel

Onderzoek aan zoogdieren

Overzicht van verschillende onderzoekstechnieken en de toepasbaarheid van de techniek voor zoogdiersoorten.
Inbouwstenen voor vleermuizen in de Natuurinclusieve Wijk Koolhoven

Vleermuizen beschermen bij werkzaamheden

Hoe bescherm je dieren die in gebouwen wonen tijdens werkzaamheden?
Hermelijn (bron: Fred Zandinga)
Hermelijn (bron: Fred Zandinga)
2024

Jaar van de Hermelijn

Weinig mensen in Nederland kunnen zeggen dat ze ooit een hermelijn in levenden lijve hebben gezien. Dit komt door hun ‘onzichtbaarheid’, ze zijn flitsend snel en overdag bijna niet te vinden. Dit maakt het in Nederland een relatief onbekend diersoort, terwijl het een echt oer-Hollandse kleine marter is!

Meer informatie

Meer thema's

Overlast door marters

De steenmarter is in Nederland bezig aan een flinke opmars. Dat is goed nieuws, maar het gedrag van deze kleine rover kan ook tot overlast leiden. Lees meer over de verschillende types overlast en de tips en trucs die kunnen helpen.

Meer over marters

Windturbines en vleermuizen

De energietransitie zorgt ervoor dat er overal in het landschap windturbines verrijzen. Windturbines kunnen een negatief effect hebben op populaties vleermuizen. De Zoogdiervereniging neemt daarom deel aan het traject NIEWHOL; NatuurInclusieve Energietransitie Wind en Hoogspanning Op Land. 

Wat houdt het project in?

Virussen en vleermuizen

Tijdens de corona-epidemie hebben wij veel vragen gekregen over hoe het nou zit met vleermuizen en virussen. We hebben de meest gestelde vragen over vleermuizen en corona en het risico op hondsdolheid bij elkaar gezet.

Meer informatie