2019: Jaar van de egel

Het jaar 2019 is uitgeroepen tot het Jaar van de Egel! Dit prikkelende zoogdier kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom doet de Egelwerkgroep er dit jaar alles aan om de egel in het zonnetje te zetten.

Wie houdt nou niet van egels? Knorrende viervoetertjes die in de schemering door de tuin schuifelen, de slakken van de sla plukken en het voer van de kat opeten. Het lijkt het niet zo goed te gaan met de egel in Nederland, al weten we nog niet goed waarom. In 2018 is daarom de Egelwerkgroep opgericht. Een werkgroep die niet alleen wil bijdragen aan bescherming, maar ook aan onderzoek. Het Jaar van de Egel is daarvoor een mooie start.

Dit is niet de eerste keer dat een jaar in het teken van de egel staat. In 2009 leverde het Jaar van de Egel een schat aan informatie op over de verspreiding van dit geliefde zoogdier. Onderzoekers ontdekten dat de Nederlandse egel (net als Britse egels) het platteland verruilden voor veiliger achtertuinen in dorpen en steden. Waarschijnlijk omdat ze zo de oprukkende das konden ontlopen.

Nu tien jaar later, wil de Egelwerkgroep het succes van 2009 herhalen. Het Jaar van de Egel zal officieel van start gaan tijdens de Zoogdierdag, op 23 maart in Nijmegen. Egelexpert Anouschka Hof (Wageningen University) geeft een lezing over de kansen en gevaren voor de West-Europese egel en de Egelwerkgroep zal de gehele dag aanwezig zijn om te vertellen over het Jaar van de Egel.