Nieuwsoverzicht

Rustende gewone zeehonden haven (Bron: Gert Vanautgaerden)

Meer zeehonden aan de Belgische kust

07 december 2023
Lang waren zeehonden zeldzaam aan de Belgische kust. De laatste jaren kan je ze regelmatig zien uitrusten op de stranden. Deze comeback stelt ons ook voor nieuwe uitdagingen. Strandgasten en wetgeving lijken nog niet overal klaar om gepast op de terugkeer van de zeehond te reageren. Vandaar dat een groep vrijwilligers zich verenigden tot het ‘NorthSealTeam’ om rustende zeehonden te beschermen.
Ondergrondse woelmuis (© Wesley Overman)

Ondergrondse woelmuizen in braakbalonderzoek

30 november 2023
Binnen het NEM Verspreidingsonderzoek Muizen worden sinds 2005 gegevens van (spits)muizen verzameld met behulp van braakballen. Het project is met name gericht op de verspreiding, en de veranderingen daarin, van de zeldzamere soorten: noordse woelmuis, waterspitsmuis, veldspitsmuis en grote bosmuis, maar levert uiteraard ook veel informatie over overige soorten, zoals de ondergrondse woelmuis.
boommarter jongen (© Bram Achterberg)

Determineren kun je leren

08 november 2023
Heb je al jaren ervaring of kom je net om de hoek kijken? Dieren determineren is en blijft soms een uitdaging. Op basis van uiterlijk zijn er soorten die verdacht veel op elkaar lijken. Toch zijn er specifieke kenmerken waarmee ze te onderscheiden zijn. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de determinatie van zoogdieren. Waar let je op bij het bepalen welke soort je voor je neus hebt?