Dit weekend eekhoorns tellen tijdens het Eekhoornweekend

13 mei 2014

Het Jaar van de Eekhoorn heeft zijn hoogtepunt tijdens het landelijke Eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Tijdens dit weekend willen we zoveel mogelijk waarnemingen van eekhoorns verzamelen om op die manier de actuele verspreiding in beeld te brengen.

Hoe gaat het met de eekhoorn?
De eekhoorn is een bekende en populaire diersoort. De eekhoorn (Sciurus vulgaris) wordt ook vaak gewone of rode eekhoorn genoemd en komt in grote delen van Nederland voor. als gevolg van een virus in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, heeft de populatie zich nog maar deels herstelt op het oude niveau. De populatieomvang van de eekhoorn is in de periode 1996-2012 gelukkig stabiel gebleven, blijkt uit tellingen van de Zoogdiervereniging en Sovon, maar plaatselijk lijkt het toch minder te gaan. Sommige mensen melden dat zij minder eekhoorns zien dan voorheen. Mogelijk heeft dit te maken met het opnieuw optreden van ziekten. Van nature fluctueren de aantallen van de soort per regio echter altijd wel.

Meldingen eekhoorn vanaf 2010 (bron: NDFF).

Tellen tijdens Eekhoornweekend!
Tijdens het Eekhoornweekend willen we zoveel mogelijk waarnemingen van eekhoorns verzamelen om op die manier een zo actueel mogelijk verspreidingsbeeld te krijgen.

Doorgeven eekhoornwaarnemingen
Het doorgeven van waarnemingen kan met behulp van een smartphone via de eekhoorn app: eekhoorn.zoogdiergezien.nl.  Meer informatie over het Jaar van de Eekhoorn en het op andere manieren doorgeven van waarnemingen via internet is te vinden op www.jaarvandeeekhoorn.nl.

De eekhoornapp (foto: Stefan Vreugdenhil).

Eekhoorndag
2014 is het jaar van de Eekhoorn. De Zoogdiervereniging en Stichting Eekhoornopvang Nederland organiseren diverse activiteiten waaronder een landelijk eekhoornweekend op 17 en 18 mei. Op zondag 18 mei zijn beide organisaties aanwezig op de Eekhoorndag bij Vivara in Vierlingsbeek. Meer informatie hierover op http://www.vivara.nl/eekhoorndag.