Webinar - Binnenkort een goudjakhals in Vlaanderen?

04 oktober 2022
Online
Gratis
Goudjakhals
Goudjakhals

De wolf is niet de enige hondachtige die aan een belangrijke opmars bezig is in Europa. Sinds het midden van vorige eeuw timmert de Europese goudjakhals vanuit Zuidoost-Europa aan een forse uitbreiding van zijn areaal in noordwestelijke richting. Toch is er een belangrijk verschil: terwijl de wolf terugkomt, is de goudjakhals een echte nieuwkomer. In Duitsland en Nederland zijn er al meerdere individuen gespot. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer hij in BelgiĆ« zal opduiken. 

De goudjakhals toont veel gelijkenissen met de vos en de wolf: het is een alleseter die een verborgen leven leidt. Hij is iets groter dan een vos en wat kleiner dan een wolf. Typerend zijn zijn dichte, zandkleurige en rossige vacht en spitse snuit. Toch zal hij bij voorkeur een eigen leefgebied inpalmen.

Wanneer kunnen we de goudjakhals in Vlaanderen verwachten? Hoe kunnen we met hem leren samenleven en conflicten vermijden? Bestaat er een (Europees) wettelijk kader?            

Op dinsdag 4 oktober 2022 (19u-20u30) organiseert Vogelbescherming Vlaanderen, de belangenbehartiger van vogels en andere wilde fauna in Vlaanderen, samen met de Nederlandse Zoogdiervereniging een gratis webinar over de bijzondere opmars van de goudjakhals in Europa en hoe we ons kunnen voorbereiden op zijn komst. 

Glenn Lelieveld (Coƶrdinator Wolvenmeldpunt bij Zoogdiervereniging) zal vanuit de recente ervaringen in Nederland toelichting geven over de ecologie en het samenleven met de goudjakhals. Hendrik Schoukens (docent milieurecht aan de Universiteit van Gent) neemt ons mee in de Europese juridische aspecten van het verhaal.

 

Aanmelden

Aanmelden kan via deze link.