Liftende eikelmuizen uit Frankrijk: buitenkans of probleem?

In het uiterste zuiden van Limburg leeft de eikelmuis (Eliomys quercinus), het zeldzaamste knaagdier van Nederland en een soort die in heel Europa achteruit gaat. In 2022, tijdens het ‘Jaar van de Eikelmuis’, was er veel aandacht voor dit prachtige diertje en heeft heel Nederland kennis gemaakt met de eikelmuis. Veel Nederlanders kennen het dier en weten inmiddels ook dat hij bedreigd is.

De kans om een eikelmuis te zien is in Nederland bijzonder klein, maar in Frankrijk een stuk groter. Nederlanders die een vakantiehuisje boeken in Zuid- of Midden-Frankrijk hebben een goede kans om ’s avonds op het terras een nieuwsgierige eikelmuis tegen te komen. Een bijzondere ontmoeting met een prachtige slaapmuis, die je niet snel zal vergeten.

Image
Eikelmuis (© Wesley Overman)
Eikelmuis (bron: Wesley Overman)

Onbedoelde lifters

Eikelmuizen zijn zeker niet schuw en in een vakantiehuisje is altijd wel een lekker hapje te vinden of een mooi plekje om een nestje te bouwen. Het gebeurt dan ook met enige regelmaat dat vakantiegangers vanuit Frankrijk een onbedoelde lifter in de bagage hebben of een jonge eikelmuis vinden en die meenemen naar Nederland. Jaarlijks krijgt de Zoogdiervereniging meldingen van eikelmuizen die op deze manier in Nederland terecht zijn gekomen. Soms wordt de lifter pas ontdekt als de kat het diertje te pakken heeft gekregen, maar soms wordt de verstekeling levend en wel (op)gevangen

Opvangen, kweken en loslaten

Eikelmuizen die levend in Nederland arriveren en waarvan bekend is waar ze zijn ‘ingestapt’ kunnen het beste terug naar hun leefgebied van herkomst. Dat is uiteindelijk het beste voor het diertje en de lokale populatie. Vaak is de specifieke herkomst echter niet meer te achterhalen en is het de vraag wat er met de ‘buitenlandse’ eikelmuis gedaan moet worden. Het is immers een zeldzame en bedreigde soort. Recent onderzoek heeft laten zien dat Franse eikelmuizen genetisch en ecologisch niet heel veel verschillen van Limburgse eikelmuizen. Dankzij die uitkomst kon GaiaZOO ook starten met een kweekprogramma waarvan eikelmuizen uit Rijswijk (die oorspronkelijk ook uit Frankrijk komen) de basis hebben gevormd. Eventuele lifters uit Frankrijk die tot dezelfde genetische groep behoren en die niet meer terug kunnen, kunnen eveneens toegevoegd worden aan het kweekprogramma. De dieren uit het kweekprogramma worden in Limburg in geschikte gebieden losgelaten om de Nederlandse populatie te ondersteunen. Eind goed, al goed?

Een kanttekening bij het opvangen, kweken en loslaten van ‘Franse’ eikelmuizen in Limburg is of dit wel gewenst is. Wordt hiermee wel de eikelmuis behouden of krijgen we een soort van Limburgs-Franse eikelmuis? Een definitief antwoord is niet te geven, het is vooral een gevoelskwestie, maar vooralsnog lijken de voordelen groter dan de nadelen. De natuur verandert, onder andere door klimaatverandering en mogelijk gedijen de eikelmuizen met een Franse herkomst beter in de veranderde Limburgse natuur, dan de eikelmuizen met een puur Limburgse herkomst. De ‘lifters’ uit Frankrijk kunnen op die manier gezien worden als de redding voor de eikelmuis in Nederland.

Image
Eikelmuis
Eikelmuis (bron: Wesley Overman)

Eikelmuis gezien? Geef het door!

Krijg je zelf te maken met een onverwachtse lifter in je bagage of caravan? Meld je eikelmuis dan bij de Zoogdiervereniging, of een dood dier via www.telmee.nl of www.waarneming.nl. Maak altijd een foto, zodat het duidelijk wordt welke soort je hebt gezien of gevonden. Levende eikelmuizen kunnen het beste zo snel mogelijk naar een opvang voor wilde dieren, die daarna contact op kunnen nemen met de Zoogdiervereniging.

Eikelmuizen zijn niet heel erg schuw en leven graag in de directe omgeving van mensen. Bijvoorbeeld in een nestkastje voor vogels, onder dakpannen of in een houtstapel. Beelden gemaakt in Duitsland, bron: René Bachmann.
Publicatiedatum: 18 augustus 2023

Tekst: Maurice La Haye (Zoogdiervereniging)
Foto's: Wesley Overman
Video: René Bachmann